Hoe begin je je eigen visuele bibliotheek?

Heb je dat ook weleens meegemaakt? Dat je tijdens een vergadering in gesprek bent met collega's, en er op een gegeven moment achter komt dat jullie compleet langs elkaar heen praten? Jij hebt bij een bepaald begrip een heel ander beeld dan je collega's. Je dacht dat jullie het over hetzelfde hadden, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

Visualiseren van wat je wilt vertellen is dan de oplossing. Als je het 'mentale plaatje' tekent van wat jij voor je ziet, kan de ander ernaar kijken en erop reageren. Zo raak je in gesprek over wat je bedoelt, en niet over wat de ander denkt dat je bedoelt. Je omzeilt hiermee de beperkingen van taal als communicatiemiddel. 

En het werkt veel sneller. Een verhaal verwerk je stukje bij beetje, woord voor woord en zin voor zin. Terwijl bij een tekening de details, onderlinge relaties en het grote geheel gelijktijdig worden waargenomen. Bovendien verwerkt ons brein beelden veel sneller dan tekstuele of verbale informatie, tot wel 60.000 keer sneller.

Sommige mensen, misschien jij ook wel, vinden het lastig om hun gedachten en ideeën om te zetten in plaatjes. Dat valt meestal wel mee bij concrete begrippen, dingen die je kunt zien of vastpakken. De uitdaging zit vooral in de abstracte begrippen, zoals verantwoordelijkheid, samenwerken en veiligheid. Dat is heel begrijpelijk. Om die begrippen te kunnen visualiseren, heb je een plaatjesbibliotheek nodig. Maar het goede nieuws is: die kun je opbouwen.

Toen ik jaren geleden begon met tekenen op mijn werk, had ik een schrift. Hierin schreef ik woorden die in mijn werk vaak voorbijkwamen. Bij elk woord plakte ik een post-it. Op de post-it tekende ik een schets van het beeld dat ik associeerde met dat woord. Soms raadpleegde ik Google Afbeeldingen of de website The Noun Project voor inspiratie. Als ik een beter passend plaatje voor het betreffende woord tegenkwam, maakte ik een nieuwe schets en verving ik de post-it door een andere. Zo ontstond na verloop van tijd een visuele bibliotheek van woorden die ik in mijn werk vaak gebruikte.

De foto toont een paar post-its uit mijn oude schrift.