Sketchnoting: wat is het en hoe begin je ermee?
Sketchnoting: wat is het en hoe begin je ermee?

Sketchnoting: wat is het en hoe begin je ermee?

Sketchnotes zijn visuele notities voor jezelf. Ze zijn heel goed te gebruiken om met focus iets te lezen of naar iets te luisteren. Tijdens het verwerken van verbale én visuele informatie zijn meerdere gebieden in ons brein actief. Wat er weer voor zorgt dat je de informatie sneller opneemt en beter onthoudt.

Beginnen met sketchnoting

Hoe begin je een sketchnote?

Kies eerst een layout op basis van het type informatie. Is het een vergelijking, een proces of een uitleg over hoe iets in elkaar steekt? Bovenstaande afbeelding toont enkele voorbeelden.

Gebruik kaders om informatie te groeperen. Je zegt ermee “dit hoort bij elkaar”.

Gebruik pijlen en lijnen. Met pijlen verbind je elementen, geef je richting en verandering weer. Lijnen brengen orde in je sketchnote, je scheidt onderwerpen van elkaar. Meestal voeg je die als laatste toe.

Voeg bullets toe. Een sketchnote bevat natuurlijk ook tekst, het geeft betekenis aan het geheel. Met bullets organiseer je tekst.

Kies een paar verschillende lettertypen om hiërarchie in de informatie aan te brengen. Niet alle informatie is immers even belangrijk. Drie lettertypen is al genoeg, voor titels, koppen en tekst. Varieer met pendikte, fontgrootte en kleur.

Toepassing van zakelijk tekenen

Sketchnoting is een van de toepassingen van zakelijk tekenen. Wil je daar meer over weten, doe dan mee met de Graphic Jam. Het is gratis.