Wie is Ron van Putten? | Nautilus Beeldspraak

Wie is Ron van Putten?

De eerste jaren van mijn loopbaan werkte ik vooral met mijn hoofd. Als ik met een nieuw onderwerp in aanraking kwam, wilde ik er alles van weten, ik ging kennis verzamelen. Ik volgde heel veel opleidingen en las veel boeken. Iets wat ik nog steeds doe.

Ik was goed in het uitleggen van dingen, was geduldig en werd trainer. Wat ik zelf leerde in de opleidingen die ik volgde, paste ik meteen toe. Zo maakte ik het mij snel eigen en kwam ik erachter wat ik er mee kon in de praktijk. En dat werkt nog steeds zo bij mij, iets nieuws leren en gelijk toepassen.

Aan het einde van een werkdag ging ik collega’s coachen. Dat vond mijn werkgever goed, zolang mijn werk als projectleider er maar niet onder leed. Dus deed ik het ernaast.
Niet lang daarna werd ik gevraagd om managementteams te coachen in effectief vergaderen, en werd het onderdeel van mijn functie.

Een keerpunt.

Een keerpunt

Bij elke interne reorganisatie zag ik kans om iets anders te gaan doen, iets wat ik nog leuker vond. Maar de rol waar ik écht blij van werd, was een functie waarbinnen ik fulltime kon coachen en trainen. Ik voelde mij als een vis in het water. Een keerpunt.

Ik werkte landelijk, door heel de organisatie heen, en heb hele mooie projecten gedaan:

 • Als Lean consultant coachte ik managers en teams in werken volgens de Lean methodiek, om tot betere resultaten te komen en een cultuur van voortdurend verbeteren te realiseren.
 • Als transformatie coach en veranderkundige werkte ik met de leidinggevenden en teams van een hele afdeling, om op een andere manier te gaan werken. Van strikte top-down aansturing naar zelforganisatie.
 • Als Agile coach en community builder was ik betrokken bij het introduceren van de Agile werkwijze, inrichten van een tribe structuur en elk kwartaal organiseren van Agile Experience Events.
 • Als Agile en leiderschapscoach begeleidde ik senior managementteams in het werken en leidinggeven vanuit het Agile gedachtengoed: introductie van waardesturing, werken vanuit je purpose, zelforganisatie en visueel werken.

Wat heb ik in die periode veel geleerd!

Doen wat al bekend is of een nieuwe weg inslaan..

Doen wat al bekend is of een nieuwe weg inslaan

Met een enorme rugzak aan kennis en ervaring, werkte ik inmiddels veel meer vanuit intuïtie en in het moment. Ik luister met aandacht, voel waar het knelt, trek een mentaal laatje open en neem je mee in een passende werkvorm of benoem een mogelijke vervolgstap. Met rust, aandacht en scherpe waarneming ontstaan de vragen die beweging brengen.

Ik merkte dat ik steeds werd gevraagd voor hetzelfde soort werk, dat waar ik goed in was. Teamontwikkeling, complexe verandertrajecten, faciliteren van bijeenkomsten, training geven, strategie sessies begeleiden en persoonlijke coaching. Binnen de mogelijkheden die er waren, zocht ik steeds weer naar een andere vorm waarin ik resultaat kon behalen. Het was een manier om mijn werk afwisselend en boeiend te houden voor mijzelf.

Ik kan daar veel meer mensen en teams mee helpen vond ik. En bij de volgende krimpronde van de organisatie, waar ik toen al 30 jaar werkte, neem ik een rigoureus besluit. Ik zeg mijn baan op, en ga als zelfstandige verder.

Ik wqs altijd al visueel ingesteld.

Ik was altijd al visueel ingesteld

Als projectleider maakte ik al logo’s voor elk project dat ik deed. Zo zorgde ik ervoor dat mijn interne mails opvielen en gelezen werden.

Als trainer merkte ik dat workshop deelnemers actiever meededen als ik tekende op een flip-over, dan wanneer ik een voorbereidde Powerpoint liet zien. Als ik tekende kwam mijn boodschap sneller over, werd beter begrepen en onthouden.

Ik bedacht visuele werkvormen en gebruikte die waar ik kon. Het was soms een beetje pionieren, maar dat was juist wat ik er leuk aan vond. Pas daarna kreeg wat ik deed een naam; Zakelijk Tekenen.

Ik leerde steeds beter tekenen. Las boeken en volgde workshops over wat toen steeds meer bekendheid kreeg onder de namen: sketchnoting, visual thinking en zakelijk tekenen. Ik tekende steeds meer, breidde mijn visuele woordenschat uit en leerde het anderen.

Inmiddels is tekenen een onderdeel van mij geworden en pas ik het dagelijks toe. Ik teken op de iPad, met stift en papier, op klein en heel groot formaat, live en achteraf, gebruik het tijdens 1-op-1 gesprekken en in workshops.

Als zelfstandige ging ik onder andere trainingen aanbieden in Zakelijk Tekenen. Ik weet hoe het is om het zelf uit te zoeken. Ik weet wat wel en niet werkt, en hoe je het kan toepassen. Ik doe niets liever, dan die kennis met je delen.

Opleidingen

 • 2023 Procreate Animation Bootcamp - Stefan Kunz
 • 2023 Mindful Playmode training - Barbara Tammes
 • 2022 Script Lettering Bootcamp - Stefan Kunz
 • 2021 Procreate Lettering Bootcamp – Stefan Kunz
 • 2021 Pragmatic Portraits - Eva Lotta Lamm
 • 2021 Visual Metaphors Course – Dario Paniagua
 • 2021 Visual Thinking for Human Centred Design – Justin Cheong
 • 2021 Hände zeichnen lernen - Nadine Rossa
 • 2021 Masterclass Visual Superpower - Bejamin Felis
 • 2020 Write like an Architect - Heather Martinez 
 • 2020 How to letter like a Sign Painter - Heather Martinez
 • 2020 Gold Star Facilitation - Brandy Agerbeck
 • 2019 Visueel Faciliteren – Visual Connection, Hubért de Groot
 • 2019 Graphic Recording like a Pro - Benjamin Felis
 • 2019 Graphic Facilitator Confidential - Brandy Agerbeck
 • 2019 Workshop Visual Storytelling – Buro Brand
 • 2018 The Agerbeck Method - Brandy Agerbeck
 • 2016 Begrijpend tekenen basis & verdieping - de Betekenaar

In actie