Breintips bij tekenen: maak slim gebruik van de manier waarop wij visuele informatie verwerken
Breintips bij tekenen: maak slim gebruik van de manier waarop wij visuele informatie verwerken

Breintips bij tekenen: maak slim gebruik van de manier waarop wij visuele informatie verwerken

Als we naar afbeeldingen kijken verwerkt ons brein de visuele informatie op specifieke manieren. Daar maak je bij zakelijk tekenen op een slimme manier gebruik van. Hier zijn 8 breintips die hierop gebaseerd zijn:

Eenvoud
Gebruik, heldere, eenvoudige en direct herkenbare symbolen en afbeeldingen. Voor het onthouden van informatie is een eenvoudige lijntekening het meest effectief. Je brein is bij het zien van een tekening veel actiever met het interpreteren en associëren, dan bijvoorbeeld bij een foto.

Nabijheid
Zet wat bij elkaar hoort, dichter bij elkaar. Het zorgt voor een overzichtelijke lay-out en structuur.

Accentueren
Maak gebruik van vorm, grootte en kleur om informatie te accentueren en onderscheiden. Wat afwijkt valt direct op en wordt het op de voorgrond geplaatst.

Achtergrondkleur
Geef elementen die samen één geheel vormen dezelfde achtergrondkleur. Het is een van de meest effectieve manieren om visuele informatie te ordenen.

Kaders & pijlen
Maak gebruik van pijlen om verbanden aan te geven tussen verschillende elementen. Informatie die door een kader wordt omsloten, zien we als groep en valt daardoor meer op.

Overeenkomst
Geef elementen die deel uitmaken van dezelfde categorie eenzelfde vorm, grootte en kleur. Zo kun je bijvoorbeeld inzichten groeperen door voor elk inzicht hetzelfde symbool te gebruiken. Hier is dat een lampje.

Continuïteit
Ons brein heeft de neiging om lijnen en vormen als continu en aaneengesloten te zien, zelfs als er onderbrekingen zijn. Handig om te weten als je een kader wilt tekenen, en er eigenlijk niet genoeg ruimte voor is.

Logica
We rangschikken informatie op een logische manier. Items die horizontaal of verticaal uitgelijnd zijn, horen bij elkaar. We lezen van links naar rechts en van boven naar beneden. We bekijken informatie het liefst met de klok mee en van voor naar achter. Iets anders brengt ons brein in de war.