Hoe krijg je diepte in je tekening zonder perspectief tekenen
Hoe krijg je diepte in je tekening zonder perspectief tekenen?

Hoe krijg je diepte in je tekening zonder perspectief tekenen?

Voor perspectief tekenen heb je kennis en vaardigheden nodig. Maar wist je dat je ook zonder perspectief diepte kunt suggereren in een tekening? Vast wel. Dit zijn enkele handigheidjes die je daarbij helpen.

 

 1. Grootte
   De grootte van het voorwerp bepaald hoe dichtbij het lijkt. Hoe groter het voorwerp op de tekening, hoe dichterbij het lijkt.

 2. Plaats
   Hoe hoger het voorwerp op de tekening ligt, hoe verder weg het lijkt te liggen.

 3. Overlapping
   Door elementen te laten overlappen lijkt het alsof het element dat volledig zichtbaar is op de voorgrond staat.

 4. Lijndikte
   Een veelgebruikte tekentruc om diepte te suggereren is het variëren van lijndikte. Dikkere lijnen voor de objecten op de voorgrond, dunnere lijnen voor objecten op de achtergrond.

 5. Los van achtergrond
   Door een element dat op de achtergrond staat niet aan te laten sluiten op het element op de voorgrond, dus los van elkaar te tekenen, versterk je het gevoel van diepte.

 6. Details
   Voorwerpen die dichterbij staan bevatten meer details, dan voorwerpen die op de achtergrond staan.

 7. Schaduw
   Door het toevoegen van schaduw kunnen objecten eruitzien alsof ze verder weg staan.

 8. Kleur
   Gebruik een donkere of felle kleur voor de voorgrond, en een grijze of lichtere kleur voor de achtergrond. Zo komt het voorwerp los van de achtergrond te staan.

 9. Verdwijnpunt
   Werken met een denkbeeldig punt op de horizon en lijnen die daarin lijken te verdwijnen, is manier om diepte in je tekening te brengen.

Wat natuurlijk ook heel goed werkt, is het combineren van deze methodes. Bijvoorbeeld een object op de achtergrond tekenen met dunne lijnen, kleiner en iets hoger dan het object op de voorgrond.

Dit soort praktische kennis, tips en weetjes deel ik veel in de training Zakelijk Tekenen.
Een training waarin je leert hoe je met een paar snelle lijnen een kleine tekening maakt die je verhaal versterkt. Geschikt voor iedereen die visueler en daarmee effectiever wil communiceren.