Hoe maak je een goede layout voor je tekening?
Hoe maak je een goede layout voor je tekening?

Hoe maak je een goede layout voor je tekening?

Hoe maak je een goede lay-out voor je tekening? Mooie vraag! Hoe je informatie visueel weergeeft, daarover zullen de meningen van persoon tot persoon verschillen. Toch zijn er elementen die ze allemaal gemeen hebben. Dit zijn mijn 5 favorieten:


Duidelijke titel

Zorg ervoor dat de titel duidelijk zichtbaar is en direct de aandacht trekt. Het moet vanaf het begin heel duidelijk zijn waar je tekening over gaat.

Visuele hiërarchie

Breng een visuele hiërarchie aan. Dit kun je doen met:

  • Tekst: vet en dik geschreven tekst is belangrijker dan, kleinere en dun geschreven tekst.
  • Kleur: elementen in heldere accentkleuren trekken meer de aandacht, dan elementen in lichtere kleuren of grijstinten. Deze verdwijnen naar de achtergrond en worden daardoor als aanvullend gezien.
  • Grootte: teken dingen die belangrijker zijn voor je verhaal groter dan de bijzaken.

Stuur de blik

Gebruik pijlen, lijnen en nummering om de kijker door de afbeelding te leiden. Maak duidelijk waar het begin is, waar het einde is en wat de volgorde is.

Gebruik witruimte

Witruimte is de lege ruimte tussen en rond elementen. Je gebruikt het om verschillende delen van elkaar te scheiden en de compositie meer rust te geven. Ik weet dat het soms lastig is om informatie te schrappen, om plaats te maken voor witruimte. Een goede manier om jezelf daarin te trainen is door te werken met beperkingen: werk bijvoorbeeld met maximaal 5-8 visuele elementen en houd jezelf daaraan.

Balans

Probeer de afbeelding in evenwicht te brengen wat betreft tekst, afbeeldingen en kleuren. Blijf consistent in schaduwen en kleurgebruik. Zoom af en toe uit, kijk door je wimpers en check of alles gelijkmatig verdeeld is.

Wil je nader kennismaken met zakelijk tekenen? De Graphic Jam, is een gratis online training waarin we samen, na een korte introductie, kleine tekeningen gaan maken die een verhaal kunnen versterken. Het is inspirerend, leerzaam en superleuk om te doen!