Hoe verdeel je visuele notities over een pagina?
Hoe verdeel je visuele notities over een pagina?

Hoe verdeel je visuele notities over een pagina?

Ik wil visuele notities maken, maar hoe begin ik? Hoe verdeel ik ze over de pagina? Een goede vraag, die ik kreeg tijdens een Q&A sessie over Zakelijk Tekenen.

Drie suggesties voor een mogelijke aanpak:

 1. Popcorn
  Weet je het onderwerp niet, kies dan voor de popcorn aanpak. Tekent in het midden een symbool voor het onderwerp, schrijf de titel eronder, en teken de samenhangende thema’s eromheen. Popt er een nieuw onderwerp op, dan teken je het verder weg en begin je opnieuw met gelieerde thema’s eromheen te tekenen.
  Je kunt met lijnen de connectie met het onderwerp weergeven, dan krijg je een mindmap.

 2. Vergelijking
  Als je visuele notities wilt maken van een vergelijking, gebruik dan een venndiagram. De twee overlappende cirkels staan voor de twee onderwerpen. Waar de cirkels elkaar overlappen, daar overlappen de onderwerpen ook. Zo laat je visueel zien welke overeenkomsten en verschillen er zijn.

 3. Proces
  Als waar je visuele notities van wilt maken een proces is, met een beginpunt en een eindpunt, dan teken je links een symbool voor de beginsituatie en rechts de eindsituatie. De hindernissen om van A naar B te komen teken je midden onder. Aan de boven zijde geef je de stappen weer.

Visueel rijke notities met een mix van geschreven tekst, tekeningen en visuele elementen zoals pijlen, kaders en lijnen, worden makkelijker begrepen en onthouden.

Wil je tekenen toepassen tijdens werk, trainen en communicatie en het écht goed onder de knie krijgen? Dan is de training Zakelijk Tekenen iets voor jou!

Wil je nader kennis maken met zakelijk tekenen en je visuele woordenschat uitbreiden? Meld je dan aan voor de Graphic Jam, een gratis online training.