Hoe komt het dat we afbeeldingen beter onthouden dan woorden?
Hoe komt het dat we afbeeldingen beter onthouden dan woorden?

Hoe komt het dat we afbeeldingen beter onthouden dan woorden?

Visuele informatie herinneren we beter dan verbale informatie. Hoe visueler de input, hoe groter de kans dat deze wordt herkend en herinnerd in vergelijking met alleen woorden. Het Picture Superiority Effect noemen we dat. Maar hoe komt het dat we afbeeldingen beter onthouden dan woorden?

  • Een belangrijke reden is dat ons brein er gewoon beter in is. Het verwerkt visuele informatie sneller en effici├źnter dan tekstuele informatie, en slaat het daardoor gemakkelijker op in ons geheugen.
  • Afbeeldingen kunnen vaak meer betekenis in een keer overbrengen dan woorden. Details, onderlinge relaties en het grote geheel worden allemaal gelijktijdig waargenomen. Bij woorden wordt de informatie na elkaar verwerkt.
  • Afbeeldingen helpen ons om een mentaal plaatje te maken, dat we weer kunnen oproepen wanneer we de informatie willen terughalen. Het vormen van mentale beelden is een effectieve manier om informatie makkelijker te begrijpen en beter te onthouden.

Bij zakelijk tekenen maak je voortdurend gebruik van het Picture Superiority Effect. Tekeningen worden beter onthouden dan woorden, en helemaal als de persoon die ze bekijkt ze ziet ontstaan. Dan zijn je tekeningen nog betekenisvoller en wordt het effect nog meer versterkt.

Wil je leren hoe je iets uitlegt, samenvat of in beeld brengt aan de hand van een snelle eenvoudige tekening? Dan is de training Zakelijk Tekenen iets voor jou!