Boektip: Playmode, de kunst van het klooien
Boektip: Playmode, de kunst van het klooien

Boektip: Playmode, de kunst van het klooien

Dit boek las ik in mijn vakantie. Niet in een keer, maar steeds paar bladzijden en met aandacht. Want zo'n boek is het. Je leest het stuk wat je aanspreekt en laat het op je inwerken. Dan gaat je speelse creativiteit vanzelf borrelen en bruisen. Althans dat effect heeft het op mij.

De realiteit op pauze zetten

Het is vlot geschreven en heeft een aanstekelijk mix van theorie en praktische oefeningen om in playmode te komen. Het laat je anders naar de dingen kijken. Het is een boek over de kunst van het klooien. De realiteit op pauze zetten, en het tijdelijk opheffen van het gewone om ruimte te maken voor het onverwachte. Waarin vernieuwing, verandering, verbetering oftewel creatie kan ontstaan.

Tussen ontspannen en doen

In het begin van het boek schrijft Barbara: elke keer als je zin hebt om iets te gaan maken, wat dan ook, leg dan alsjeblieft onmiddellijk dit boek opzij en geef altijd voorrang aan het ervaren van playmode in plaats van het lezen erover. En dat is precies wat er gebeurt, je leest en begint te mijmeren, je dwaalt af, wat als..., hoe zou... Dat is de playmode. 

Een staat van zijn tussen ontspannen en doen. De staat waarin je speelt met mogelijkheden, verwachtingen en regels. Niet bang bent om fouten te maken, niet kijkt wat er niet kan, maar vooral aandacht hebt voor wat er wél mogelijk is.

Aanmoedigen

Ik zal dit boek nog regelmatig terugpakken, om mij te laten inspireren en aanmoedigen.
Playmode van Barbara Tammes, een aanrader!