Portret tekenen: stap voor stap
Portret tekenen: stap voor stap

Stel je volgt een training en maakt sketchnotes, en je wil daarin een eenvoudig portret van de trainer te verwerken. Of misschien wil je kleine portretten van je teamleden tekenen? Lijkt je superleuk! In je hoofd ziet het er geweldig uit, maar in de praktijk valt het soms behoorlijk tegen.

Al na een paar lijnen is het van “hmm.. zijn neus zit een beetje te laag of zijn oren zitten te oog”. Herken je dat? Dan zijn het de verhoudingen waar je mee worstelt.

Wat begint waar? Voor de verhoudingen zijn er enkele algemene richtlijnen die helpen om goed van start te gaan. Ik neem ze stap voor stap met je door.

Gezicht
We beginnen met het tekenen van een ovaal voor het gezicht, bij kinderen is het gezicht ronder.

Ogen
Deel de ovaal horizontaal in tweeën, de ogen bevinden zich op deze lijn. De eenvoudigste manier om een oog te tekenen is met een punt of een streep.

Neus
De ruimte onder deze eerste horizontale lijn verdeel je vervolgens in drieën. De neus eindigt ongeveer op de eerste lijn.

Mond
De mond rust op de tweede lijn. Zo blijft er nog wat ruimte over voor de kin. Als je de mond heel eenvoudig wilt houden, teken je een streep. Die vormt de scheiding tussen de boven- en onderlip, de mondspleet. Soms teken ik nog een klein streepje onder de mondspleet, ter indicatie van de onderlip.

Oren
De bovenkant van de ooraanzet begint op de ooglijn. We hebben vaak de neiging om de oren hoger te laten beginnen.

Haar
Verdeel de ruimte boven de ooglijn nu in tweeën. De haargrens ligt halverwege tussen de ooglijn en de kruin. Teken nu het haar bovenop het hoofd, en de eventuele gezichtsbeharing.

Wenkbrauwen
De wenkbrauwen kunnen persoonlijkheid toevoegen, maar ook heel zwaar maken en de uitdrukking van het gezicht veranderen. Daarom teken ik ze niet altijd, of ik gebruik een iets dunnere pen of lichtere kleur.

Dit zijn allemaal richtlijnen, voel je vrij om ervan af te wijken en ermee te spelen. Dat geeft soms grappige en verrassende resultaten. Have fun!


Wil je het zakelijk tekenen verder verkennen? Doe mee met de gratis online training, de Graphic Jam.