Presenteren zonder PowerPoint, maar met dubbel de aandacht
Presenteren zonder PowerPoint, maar met dubbel de aandacht

Presenteren zonder PowerPoint, maar met dubbel de aandacht

Je wilt iets uitleggen en gebruikt daarvoor, zoals gebruikelijk, een PowerPoint presentatie. Je bent nog maar net begonnen en daar is de eerste vraag al: ‘Kunnen we de presentatie ook gemaild krijgen?’ In het half duistere zaaltje met de zacht ruisende beamer, lijkt de aandacht bijna meteen te verslappen. 

Herkenbaar?

Kan het anders? Ja!

Ja het kan anders, met tekenen op een flip-over of (digitaal) whiteboard.

Zonder PowerPoint?

Ik weet het, een PowerPoint geeft je houvast, heeft een logische opbouw en voorkomt dat je iets vergeet. Maar het zet je ook vast. Je kan de volgorde niet veranderen en daardoor is inspelen op je publiek lastig. En je moet flink aan de bak om mensen betrokken te houden.

Dubbel de aandacht

Stel het punt dat je wilt maken is: ‘Je bent samen verantwoordelijk voor het behalen van het teamresultaat’. Op de flip-over teken je een paar roeiers in een boot, en licht de metafoor toe. Eronder schrijf je ‘samen verantwoordelijk’. 

Terwijl je publiek luistert en kijkt naar wat je doet, wordt het beeld samen met je boodschap opgeslagen en zijn later makkelijker terug te halen. Je hebt dubbel de aandacht. Er worden aantekeningen gemaakt en sommige tekenen zelfs mee. Uit de inhoudelijke vragen die je krijgt, blijkt de betrokkenheid en interesse in het onderwerp.