Teken een metafoor om je boodschap begrijpelijk over te brengen
Teken een metafoor om je boodschap begrijpelijk over te brengen

Teken een metafoor om je boodschap begrijpelijk over te brengen

Als je regelmatig schetst, kan het zijn dat je dezelfde dingen steeds op dezelfde manier tekent. Ben je op zoek naar nieuwe manieren en meer variatie? Teken dan eens een metafoor.

Getekende metaforen kunnen heel krachtig zijn bij het op een begrijpelijke manier overbrengen van abstracte of complexe ideeën. Je speelt met perspectief, verwachtingen en mogelijkheden.

Het onderschrift bij deze tekening kan zijn: Go Slow to Go Fast.

Metaforen, ja leuk, maar hoe bedenk je ze?

Hoe zou het zijn als het…?
Deze eenvoudige vraag kan je jezelf stellen als je een abstract onderwerp met een metafoor wilt uitleggen. Een paar voorbeelden:


Hoe zou het zijn als het een dier was?
Soms zijn concepten makkelijker te begrijpen als je in plaats van mensen, dieren gebruikt. Een slak om traagheid aan te duiden. Of, meer specifiek, een olifant om een bedrijf aan te duiden dat te groot is en te langzaam op de markt reageert. Een leeuw, voor een koning of leider. En kangoeroes, wolven en beren kunnen weer voor heel andere concepten staan.

Hoe zou het zijn als het zich in een heel andere omgeving afspeelde?
Plaats de situatie in een andere context, waardoor de situatie een andere betekenis krijgt. Om het indexeren, sorteren en opslaan van data te verbeelden, kan je bijvoorbeeld de data zien als koffers, en verwerken van data als de afhandeling van bagage op een vliegveld.

Hoe zou het zijn als het onderwerp een heel andere vorm had?
Door de vorm van een voorwerp te veranderen, kan je de betekenis ervan veranderen. Bijvoorbeeld: met een sloopkogel maak je impact, maar wat als je de sloopkogel veranderd in een gloeilamp? Een gloeilamp staat voor idee, dat kan de betekenis veranderen in: met een idee maak je impact.

Hoe zou het zijn als het kon praten?
Het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke objecten, dieren of abstracte objecten wordt antropomorfisme genoemd. Je geeft daarmee een object een karakter en een mening. En dat kan je helpen om een boodschap op een speelse, toegankelijke en emotionele manier over te brengen. Denk bijvoorbeeld aan pratende M&M’s, Dagobert Duck of het beertje van Robijn.

Ik hoop dat deze tips je helpen om meer creativiteit toe te voegen aan je tekeningen!