Wat je tekent onthoud je beter
Wat je tekent onthoud je beter

Een goed beeld zegt meer dan duizend woorden. Dit gezegde is ontzettend waar, vooral als het gaat over het leren van nieuwe dingen. Door gebruik te maken van beeld onthoud je nieuwe dingen veel beter, en wanneer je het beeld zelf maakt is dat effect nog sterker. Kortom: visuele notities maken loont!

Waarom visualiseren?

Informatie die je leest of hoort, wordt na elkaar verwerkt. Bij visuele informatie worden details, onderlinge relaties en het grote geheel gelijktijdig waargenomen. Je ziet daardoor verbanden veel beter en informatie heeft een plaats ten opzichte van elkaar, wat ook helpt om dingen beter te onthouden.

Visuele aantekeningen maken heeft dus duidelijk voordelen. 

Hoe begin je ermee?

  • Maak eens een visuele samenvatting in de vorm van een mindmap. Waarin je kernbegrippen en hun onderlinge relaties weergeeft. Dit zal niet alleen je begrip verdiepen, maar het zal ook een handig naslagwerk zijn voor toekomstig gebruik.

  • In plaats van eindeloze stukken tekst te noteren tijdens colleges of vergaderingen, experimenteer met visuele aantekeningen. Teken er symbolen, pijlen en kaders bij om je notities levendig en betekenisvoller te maken.

  • Wanneer je vastzit bij het brainstormen van nieuwe ideeën, neem dan een blanco vel papier en begin met tekenen. Laat je hand de vrije loop. Het geeft je creatieve denkproces een boost en leidt misschien wel tot die ene innovatieve doorbraak.

  • Teken eens de tijdlijn van je project, met de verschillende fasen of acties. Het helpt je uitzoomen en zien van het grotere plaatje.

  •  Als je vastloopt pak dan een leeg vel papier en doe een visuele minddump. Teken symbolen voor de onderwerpen die door je hoofd spoken en schrijf er een steekwoord onder. Het helpt je hoofd- en bijzaken te onderscheiden.

  •  Als je een complex idee moet uitleggen aan anderen, laat dan een tekening het werk voor je doen. Laten zien wat je bedoeld maakt feedback geven makkelijker.

Wil je tekenen toepassen tijdens werk, studie of communicatie en het écht goed onder de knie krijgen? Dan is de training Zakelijk Tekenen iets voor jou! 

Wil je nader kennis maken met zakelijk tekenen en je visuele woordenschat uitbreiden? Meld je dan aan voor de Graphic Jam, een gratis online training.